Lunds universitet och dess spexföreningar

Lunds universitet är ett av de mest anrika universiteten vi har i Sverige där studenter har utbildat sig i olika ämnen sedan det grundades 1666. Detta enorma lärosäte har plats för över 40 000 studenter, vilket utgör hälften av invånarna i en stad med 80 000 boende. Hela Lunds kommun huserar drygt 100 000 personer. På Lunds universitet kan man plugga till läkare, advokat eller civilingenjör, men framförallt kan man spexa. Universitetet sätter upp många olika spex för det höga nöjets skull som studenterna roar sig med under sin studietid.

Vid universitetet finns även många andra föreningar och organisationer. En av många är Fakultetsambassadörerna som gör ett idogt arbete för att främja jämställdhet och mångfald. Deras arbete uppmuntrar studenter vid universitetet att våga gå med i olika spexföreningar – desto fler som är med desto roligare blir det. Framför allt när människors olikheter blandas till en spännande kompott!

Lunds universitet har flera spex varje år

Lunds universitet och Toddy

Ett av de mest kända spexen vid Lunds universitet är nog Toddy. Det har länge varit en tradition att variera det tunga tentapluggandet med uppsluppna sång- och dansspex. 1895 föddes Toddyspexet och har spelats årligen sedan dess. Det sattes i början upp av läkarstudenter som ville göra något annat än att enbart plugga anatomi och de kemiska sammansättningarna i kroppen. För att lätta upp sin studietid började de skriva skämt och sångnummer. Varje år drar Toddyspexet hundratals besökare och cirka 90 personer brukar vara involverade i uppsättningen.
Att delta i ett spex är ett sätt att lära känna andra människor samtidigt som man håller på med ett roligt projekt tillsammans. Förutom Toddyspexet finns även Gladspexarna som också tillhör Lunds universitet. Alla spexföreningar sträcker sig över kårtillhörigheter så du behöver alltså inte vara med i en särskild kårförening för att få vara med och spexa. Allt du behöver göra är att gå på en audition eller berätta vad du kan bidra med. Om du vill sjunga och dansa måste du visa upp din förmåga.

Hur man gör ett spex

Precis som med alla spex inom studentvärlden görs allt från grunden på egen hand. Anledningen till att nära 100 personer är delaktiga i att sätta upp spexet är att det krävs mycket arbete. Förutom skådespelare och sångare behöver mycket annat bli gjort omkring föreställningen. Scenbygge, ljusteknik och dekor förutsätter tid, kunskap och pengar. Finansieringen av spexen på Lunds universitet har blivit omdebatterad. Med felhanterade bidragsmiljoner har pengar gått i fel riktning och inte alltid dit de var tänkta. Universitetet har blivit kritiserat och det är svårare att locka sponsorer till de roande aktiviteterna.
Ett företag kan gå in och sponsra ett spex genom att exempelvis köpa virke som går att bygga en scen av eller låna ut professionella scenlampor och uppsättningsanordningar. Grundtanken ligger dock i att studenterna ska göra så mycket som möjligt själva, vilket är roligt samtidigt som det är lärorikt. Spexet blir en övning i grupparbete och att kunna genomföra ett större projekt. Lunds universitet har minst sagt vanan inne efter hundra år av spexande men det gäller att alltid hålla samma höga kvalitet.

Kort och gott

Om du har tittat på ett spex vid Lunds universitet finns det stora möjligheter att det var Toddyspexet du fick se. Det finns även andra spexorganisationer, som till exempel Gladspexarna. Spexen som företeelse kom till av att studenterna ville ha något annat att göra än att bara plugga hela dagarna. Numera är spexen en del av kulturen på universitet över hela Sverige och föreställningarna drar många besökare varje år. Toddyspexet har funnit i över 100 år och lär fortsätta länge till.